21 Kasım 2011 Pazartesi

Dr J Çılgınlığı


NBA'in unutulmaz efsanelerinden Julius "Dr J" Erving bugün oynanan basketbol ile daha çok çember altında oynanan basketbol arasındaki en önemli köprü olarak gösterilir. 

Dr J'in "Hava Harekatları" basketbol başka bir boyuta taşımıştı ve milyonlarca insanın NBA'e tutkuyla bağlanmasını sağlamıştı. Erving ne yazık ki NBA'de büyük paraların ödenmeye başlandığı döneme denk gelememişti. Kariyerini ancak "mütevazi" paralar kazanarak noktaladı. 



Erving maddi sıkıntıya düştüğünden dolayı basketboldan kalan hatıralarını online da açık arttırma ile satışa çıkardı. Sonuç mu? Herkesi şaşkına çeviren satıştan Dr J'e tam $3,552,627 kaldı. Kariyeri boyunca biriktirdiği anıların ve kazandığı ödüllerin 144 tanesini satışa çıkaran Erving ve müzayedeyi organize edenler toplam rakama inanamadı. Örneğin 1974 yılında New York Nets'i ABA şampiyonluğuna taşıdığında kazandığı şampiyonluk yüzüğü $ 460.741'e gitti. Normalde şampiyonluk yüzükleri $ 25.000 ile $ 50.000 arasında para getiriyordu. Erving'in beş şampiyonluk yüzüğünün hepsi en az $ 195.000 getiri sağladı.

Erving kariyerinde üç kez MVP seçilmişti ve bu ödüllerin üçü de $ 165.000 veya üstünde satıldı. Böylece Julius Erving bir ilke daha imza attı ve bugüne kadar bu tür açık artırımlı satışlarda elde edilen paraları çok geride bıraktı. 

SCP Müzayede şirketinin başkanı David Kohler tarihi günün ardından "Ben asla böyle bir şey görmedim. Şu anda olup bitenleri kavramakta zorlanıyorum. Julius'e sonuçları bildirdim o da inanamadı. Mesela Doktor J, lisede kazandığı eyalet şampiyonluğu yüzüğü için $ 2.000 bekliyordu ve o yüzük $ 35.801'e satıldı. Şaka gibi! Doktor hakikaten basketbolun doktoruymuş ve bu kadar sevildiğini ve bu kadar değer verildiğini sanıyorum hepimiz zaman aşımından dolayı biraz unutmuştuk. Basketbolseverler bize tekrar hatırlattı" dedi. 

61 yaşındaki efsanenin borçlarının $ 2.3 milyonu bulduğu belirtiliyor ve bu rakamla Erving tüm borçlarını kapatacak duruma gelmiş bulunuyor. Aynı açık arttırım da Muhammed Ali'nin "Yüzyılın Maçı" olarak lanse edilen ve Joe Frazier ile boks ettiği maçta giydiği şortların $ 173.102, efsane beysbol oyuncusu Lou Gehrig'in son vuruşunda kullandığı sopanın $ 403.664, 1934 beysbol sezonununda Amerikan Liginin MVP'si seçilen Mickey Cochrane'nın kupası $ 125.332 ve efsane beysbol oyuncusu Ted Williams'ın forması $ 77.820'ye alıcı buldu. 

Bu arada Eving'in ABA şampiyonluk yüzüğünden daha fazlaya satılan tek açık artırım spor hatıra eşyalarının ABD'nin gelmiş geçmiş en büyük spor yıldızı olarak gösterilen Babe Ruth'un son beysbol sopası ve ABD tarihinin en büyük şike olayına imza atanlardan birisi olduğu iddia edilen "Shoeless" Joe Jackson'ın beysbol sopası olduğu belirtiliyor. 

Jackson şike olayına karışmasaydı, belki de ABD tarihinin gelmiş geçmiş en büyük spor yıldızı olabilecekti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder